Kun puhutaan eläimiä koskevista näyttelyistä, monelle tulee ensimmäisenä mieleen hienostuneet koira- tai kissanäyttelyt, joissa rakkaita lemmikeitä puunataan ja treenataan näyttelykehää ja tuomarien arviointia varten. Harva kuitenkin tietää, että myös muut eläimet osallistuvat ahkerasti näyttelyihin – ja sama koskee myös hevosia. Mutta millaisia hevosnäyttelyitä Suomessa on, ja mikä rooli niillä on nykypäivän hevosihmisten maailmassa? Muun muassa näihin kysymyksiin perehdymme tässä hevosnäyttelyitä koskevassa artikkelissa.

Yleiset käytännöt hevosten ja ponien näyttelyissä Suomessa

Kun hevosia tai poneja arvioidaan individuaaleina eli yksilöinä, ne tuodaan yksilöarvosteluun hevos- tai poninäyttelyyn. Oriit, eli urospuoliset hevoset, arvostellaan aina eri näyttelyissä, kuin tammat eli naarashevoset, ja varsat eli nuoret hevoset. Orien näyttelyitä kutsutaan orinäyttelyiksi ja tammojen ja varsojen näyttelyitä tamma- ja varsanäyttelyiksi.

Yleisesti orinäyttelyitä järjestetään harvemmin, sillä Suomessa on yksi iso oreille tarkoitettu näyttelytapahtuma nimeltä Oripäivät, ja lisäksi jokunen pienempi tapahtuma. Tamma- ja varsanäyttelyitä taas järjestetään eri puolilla Suomea ympäri vuoden, joka vuosi. Jälkeläisarvosteluista huolehtivat Suomessa Suomen Hippoksen valiokunnat.

Kuten erirotuisilla koirilla ja kissoilla, myös hevosille on tehty rotukohtaiset määritelmät siitä, millainen on ihanteellinen rodun edustaja niin ulkonäöltä kuin luonteeltaankin. Kaikki tuomareiden tekemät arvioit eri hevosyksilöistä pohjautuvat siis kansainvälisiin tai kansallisiin rotukohtaisiin vaatimuksiin. Kun tuomari arvioi hevosta tai ponia, se tutkii sekä sen liikettä että vavahtamatonta olemusta. Arvioimalla hevosia ja poneja näyttelyissä, saadaan myös arvokasta tietoa ja kokemusta siitä, millainen jalostusarvo hevosen tai ponin vanhemmilla on.

Myös varsoja viedään näyttelyihin ja niille järjestetään omia näyttelyitä, vaikka varsat eivät olekaan kasvaneet vielä täysin oikeisiin mittoihin, tai saavuttaneet lopullista ulkomuotoaan, tai esimerkiksi karvapeitteen väri ei ole vielä lopullinen. Yhtenä varsanäyttelyiden tärkeänä tarkoituksena on kuitenkin valmentaa varsaa, eli tulevaa aikuista hevosta siihen, millaista näyttelyissä käyvän hevosen tai ponin elämä ja rutiinit ovat.

Varsanäyttelyissä hevonen tai poni oppii ja tottuu traileriin, eli kuljetuskoppaan lastaukseen, itse kuljetukseen, tuntemattomiin hevosiin ja paikkoihin. Lisäksi se saa kokemusta vieraan ihmisen tekemiin mittauksiin ja fyysisiin tarkastuksiin. Varsanäyttelyt myös tukevat kotimaista hevosten ja ponien kasvatusta, sekä antavat helposti lähestyttävää kulmaa hevosten kasvatustyölle.

Näyttelyt Suomessa

Suomessa järjestetään vuosittain useita näyttelytapahtumia, jotka koskevat niin hevosia kuin poneja. Suomessa järjestettäviä näyttelyitä on kooltaan sekä isoja ja pieniä, ja esimerkiksi Hippos Ry:n sivuilta näkee ajankohtaisen kalenterin tuleville sekä jo menneillekin näyttelyille. Suomessa järjestettävistä hevos- ja poninäyttelyistä ovat esimerkkejä vaikkapa seuraavat näyttelyt:

Kansallinen poninäyttely

Kansallinen poninäyttely on yksi suosituimpia hevosalan näyttelyitä Suomessa, eikä ihme. Esillä on lukuisia upeita ja suloisia poneja, jotka ovat reilusti hevosia pienempiä kooltaan. Kansallisessa poninäyttelyssä kisaavat myös pienhevoset. Vaikka kyseessä on kansallinen näyttely, pyydetään tuomareita mukaan myös ulkomailta, jotta diversiteetti tuomaristossa on taattu.

Kansallinen poninäyttely on pidetty ensimmäisen kerran jo 1970 -luvulla, tarkemmin vuonna 1978, mutta vuonna 1997 se vakiinnutti asemansa, ja siitä asti se on pidetty vuosittain Vermon raviradalla. Suosituimpia poni- ja pienhevosrotuja, joita tapahtumassa arvostellaan, ovat vuodesta toiseen olleet shetlanninponi, russ, new forest, connemara, welshit, ratsuponit, suomenpienhevonen ja vuonohevonen.

Ratsuoripäivät

Ratsuoripäivät ovat toinen kuuluisa näyttely, jossa mitataan eri hevosrotujen orien siitos- ja jalostuskelpoisuutta. Vuonna 2019 Ratsuoripäivät järjestetään Ypäjän hevosopistolla. Ratsuoripäiville voivat osallistua lämminveriset ratsuorit ja -ponit.

Islanninhevosnäyttelyt

Nimensä mukaisesti Islanninhevosnäyttelyt kokoavat yhteen Suomen parhaat islanninhevosrodun edustajat, jotka arvioidaan rotumäärittelyssä määriteltyjen kriteerien mukaan. Jotta islanninhevonen voi osallistua Islanninhevosnäyttelyyn, sen täytyy olle rekisteröity Suomen Hippoksen lisäksi World Fenguriin. Vuonna 2019 Islanninhevosnäyttelyt järjestetään Orimattilassa.