Hevoset Kaivarissa ja muita tapahtumia

Suomessa on järjestetty kautta aikain monia erilaisia tapahtumia, jotka liittyvät hevosiin tai niiden kanssa tekemiseen ja harrastamiseen. Jo kaukana historiassa Suomessa järjestettiin markkinoita, joissa hevoset olivat esillä niin työn tekijöinä kuin huomion keskipisteenä: hevosista käytiin kauppaa, niille pidettiin näyttelyitä, sekä hevosia käytettiin näytelmissä ja erilaisissa viihdyttävissä ohjelmanumeroissa.
Nykyään Suomesta löytää vuosittain satoja erilaisia, isoja sekä pieniä tapahtumia, joiden teemana ovat hevoset ja harrastukset hevosten ympärillä. Monet internetsivut, kuten Hippos ry:n eli suomalaisen raviurheilun ja hevoskasvatuksen valtakunnallinen keskusjärjestön sivut, antavat runsaasti tietoa siitä, millaisia tapahtumia hevosiin liittyen Suomessa järjestetään. Hippos ry esitellään tämän artikkelin lopussa. Myös pienemmät toimijat, kuten yksittäiset ratsastustallit ja -koulut, antavat tietoa erilaisista tapahtumista paikallisesti.
Yksi viime vuosien isoimmista ja puhutuimmista hevosalan tapahtumista oli Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi järjestetty Hevoset Kaivarissa 2017 -tapahtuma, joka keräsi yleisökseen kymmeniä tuhansia ihmisiä Helsingin keskustaan. Hevoset Kaivarissa 2017 -tapahtuma järjestettiin esittelemään koko Suomen hevosalan kirjoa, ja lisäämään tietoisuutta hevosista Suomessa. Tapahtuma myös antoi kunniaa satavuotiaalle Suomelle, kuten Suomi 100 -juhlavuoden teemaan kuului. Mutta millaisia muita tapahtumia Suomessa on järjestetty hevosiin liittyen? Annamme artikkelissa lisätietoa ja vinkkejä liittyen siihen, millaisia tapahtumia Suomessa on järjestetty ja saatetaan tulevaisuudessakin järjestää.

Ravit ja Monte -ravit

Ravit ovat varmasti kuuluisimpia hevosalan tapahtumia Suomessa. Erityisesti Suomen ravialan suurin tapahtuma, Kuninkuusravit, saa paljon huomiota niin medialta kuin myös siltä osalta kansaa, joka ei normaalisti kiinnitä huomiota hevosalaan, tai hevosiin liittyviin kisoihin.
Ravihuumasta nauttiakseen ei kuitenkaan tarvitse ostaa lippuja nimenomaan Kuninkuusraveihin, vaan perinteikästä kisailua pääsee seuraamaan Suomessa monilla eri paikkakunnilla. Esimerkiksi Tampereen raviradalla järjestetään ravikilpailut joka tiistai, jolloin yli kymmenen lähtöä hevosia saa kokeilla ravausnopeuttaan toisia ajovaljakoita vastaan. Joissain ravitapahtumissa on myös Monte -raveja, eli ratsastaen tapahtuvia ravilähtöjä. Hevosen takana ei siis ole kärryjä Monte -ajossa, kuten normaalisti raveissa on.
Raveissa on usein myös ponilähtöjä, eli shetlanninponeille tarkoitettuja ravilähtöjä. Pienten ponien vipellys on hauskaa seurattavaa kaiken ikäisille ihmisille, joten jos menet ravikilpailuihin, älä missaa ponilähtöä.

Suurenmoiset hevosshow’t

Suomessa, ja erityisesti Helsingissä, järjestetään joka vuosi upeita showtapahtumia, joissa ei pelkästään kilpailla hevosten kanssa. Yksi kuuluisimpia hevosten showtapahtumia on Apassionata, jonka teema vaihtuu vuosittain. Hevosten kouluttaminen Apassionatan vaatimaan esityskuntoon on erittäin pitkä ja vaikea tie. Yleisön on upeaa seurata sitä, miten tarkasti hevoset tekevät esitykseen kuuluvia liikkeitä, ja miten sulavasti hevonen tekee ne ohjaajansa tai ratsastajansa kanssa.
Toinen tunnettu show on Helsinki International Horse Show, joka kerää nimensä mukaisesti Helsinkiin maailman parhaimpia ratsukoita, jotka kisaavat klassisissa hevosurheilulajeissa. Näitä klassisia lajeja ovat esimerkiksi kouluratsastus sekä esteratsastus. Vaikka kyseessä on erittäin arvostettu kilpailu eikä pelkästään yleisölle tarkoitettu esitys, ovat ratsukoiden suoritukset upeaa katsottavaa. Kilpailut ovat mielenkiintoista seurattavaa myös sellaisille henkilöille, jotka eivät ole hevosalan ammattilaisia, sillä esimerkiksi sulavaliikkeiset kouluratsastuksen ammattiratsukot astelevat kentällä silmiähivelevän kauniisti.

Pienet, yksityiset tapahtumat

Monet hevosalan toimijat, niin yritykset kuin erilaiset järjestötkin, järjestävät myös pienempiä tapahtumia. Kyseessä voi olla paikallisen pienen ratsastustallin järjestämä aloittelijoiden hevoshoitoleiri, tai vaikkapa kuntoutusviikko kehitysvammaisille hevosten parissa. Myös perheille tarkoitetut poniajelut, tai yleiset hevosiin tutustumisen mahdollistavat tapahtumat ovat mukavia pienempiä tapahtumia.
Hevosten kanssa harrastettavia harvinaisempia lajeja, joita pääsee seuraamaan pienemmissä tapahtumissa, tai osana isompaa tapahtumaa (kuten Hevoset Kaivarissa 2017 -tapahtuma), ovat esimerkiksi:

  • hevosjousiammunta
  • keppihevosille tarkoitetut kilpailut
  • vikellys
  • hevosterapia
  • hevostanssi
  • ponitanssi
  • perinteiset valjakkoajelut
  • lännen ratsastuksen eri lajit
  • tölttikilpailut islanninhevosille
  • hevosagility.