#cityravit

Hevoset Kaivarissa on hevosalan yhteinen voimannäyte

Hevoset Kaivarissa on paitsi ainutlaatuinen tapahtuma, myös tarina rohkeudesta ja yhdessä tekemisen voimasta. Hevosalan järjestöt rakentavat #yhdessä tapahtuman, jossa jalo ja monipuolinen eläin pääsee arvoonsa keskellä pääkaupunkia. Sata hevosta Kaivopuistossa, kaksi vilkasta tapahtumapäivää, kävijäennuste 30 000 vierailijaa... Miten tähän oikein päädyttiin?

Kaikki alkoi Mahdollisuuksien hevonen-työryhmän aivoriihestä loppukesällä 2015. Ryhmä mietti yhdessä, miten hevosala voisi juhlia näkyvästi 100-vuotiasta Suomea ja 110-vuotiasta suomenhevosta. Taustalla oli hyviä kokemuksia Suomen Ratsastajainliiton vuonna 2013 Olympiastadionilla järjestämästä Hevoset Stadikalla-tapahtumasta. Ajatuksissa kyti haave hevosten viemisestä vielä lähemmäksi kaupunkilaisia. Unelmana oli tuoda hevoset jälleen Helsingin ytimeen.

Osalla haaveet ja ideat jäävät puheiden tasolle, mutta Suomen Ratsastajainliiton pääsihteeri Fred Sundwall on toista maata. Hän otti yhteyttä Helsingin kaupungin rakennusvirastoon ja esitti, että haluaa tiiminsä kanssa järjestää mittavan hevostapahtuman joko Kansalaistorilla tai Kaivopuistossa. Jälkimmäiselle näytettiin vihreää valoa, ja lumipalloefekti lähti vyörymään.

"Kaupunki on suhtautunut koko ajan erittäin myötämielisesti, enkä ole muutenkaan törmännyt vielä missään kielteisiin kantoihin. Yhteistyökumppanit ja kaikki muutkin tuntuvat olevan Kaivarin tapahtumasta innoissaan. Jos säiden herrat ovat vielä puolellamme, uskon, että tästä tulee todellinen kansanjuhla!", Fred Sundwall intoilee.

Kahden päivän aikana Kaivarissa nähdään mm. eri hevosrotuja, este- ja kouluratsastusta, islanninhevosia, vikellystä, keppihevosia omalla areenallaan, talutusratsastusta, kärryajelua ja Suomen ensimmäiset cityravit Kaivariin rakennettavalla ravisuoralla. Kaivopuistoon nousee kevätviikonlopun ajaksi todellinen hevoskarnevaali!

Suurtapahtuman tekemisessä yhteistyö on voimaa, ja hevosharrastajat ovat lähteneet innolla mukaan. Tapahtumaan on ilmoittautunut noin 300 vapaaehtoista. Järjestäjäporukka tekee pitkää päivää, sillä suunniteltavaa, sovittavaa ja järjesteltävää riittää.

Hevoset Kaivarissa-tapahtuman johtoryhmän muodostavat Fred Sundwall, tapahtumajohtaja Mikko Luhtala, Suomen Hippoksen kehityspäällikkö Suvi Louhelainen ja Hevosalan osaamiskeskus Hippoliksen toiminnanjohtaja Anne Laitinen.

"Järjestöiden välinen yhteistyö on ollut hienoa. Ratsastajainliitolla on kokemusta vastaavanlaisesta projektista Hevoset Stadikalla-tapahtuman ansiosta. Helsinkiin oltiin järjestämässä jääraveja muutama vuosi sitten, mutta jäätilanne oli valitettavasti kehno. On haaveiden täyttymys päästä tekemään hevostapahtumaa Helsingissä", Suvi Louhelainen sanoo.

Kohti Kaivaria-blogissa seurataan ainutlaatuisen hevostapahtuman syntymistä. Hevoset Kaivarissa-tapahtuma täyttää Helsingin Kaivopuiston viikonlopun ajaksi hevosista 20.-21. toukokuuta.


Fred Sundwall, Suvi Louhelainen ja Anne Laitinen vetävät Kaivarin tapahtuman järjestelyitä. Kuva: Anu Leppänen


Fred Sundwall vastaa mm. tapahtuman yhteistyökumppanuuksista, Ismo "Immi" Lätti ratsastuskenttien rakentamisesta
ja Mikko Luhtala johtaa tapahtuman käytännön toteutusta. Taustalla näkyy Kaivohuone. Kuva: Anu Leppänen