#cityravit

Ainutlaatuinen mahdollisuus nousta ratsaille Kaivarissa

Hevoset Kaivarissa -suurtapahtuma tuo 20.-21. toukokuuta sata hevosta Helsingin Kaivopuistoon. Osalla niistä on erittäin arvokas tehtävä talutusratsuina, joiden kanssa lapset ja aikuiset pääsevät ottamaan tuntumaa sekä ratsastukseen että Helsingin Kaivopuiston keväisiin maisemiin satulasta käsin. Mukana on sekä pieniä poneja että myös aikuisille sopivia ratsuja.

Talutusratsastusta on järjestämässä kaksi pääkaupunkiseudun merkittävää ratsastuskoulua, Vantaan Poni-Haka ja Helsingin Tuomarinkartanon Ratsastusopisto.

- Hevoset ovat niin hienoja eläimiä, että niitä kannattaa Kaivarissakin esitellä ja samalla tuoda ratsastusharrastusta lähemmäksi tavallisen ihmisen arkea. Käymme paljon eri tapahtumissa ja meillä on talutusratsastuksista mahtavia kokemuksia. Kun lapset ovat ensi kertaa ratsailla, ensimmäinen puolisko kierroksesta menee jännittäessä, sen jälkeen rentoudutaan ja päätteeksi saadaan valtavan hienot hymyt. Se on aina ihana hetki, hymyilee Poni-Haan talliyrittäjä Virpi Ranta.

- Toivon, että pystymme Kaivarissa näyttämään, mikä tekee ratsastuksesta niin hienon harrastuksen. Hevosta ei tarvitse pelätä, se voi olla ystävä!

Kaivariin lähtee mm. Prinssi, 22-vuotias shetlanninponi, joka on nimensä mukainen hurmuri ja tallin suursuosikki. Todellinen luottoponi on opettanut suurelle osalle Poni-Haan lapsista ratsastuksen taitoja.

Ainutlaatuinen yhteys

Ranta on taustaltaan kilparatsastaja, joka nuorena voitti junioreiden Suomen mestaruuden kouluratsastuksessa ja edusti aina PM- ja EM-tasolla asti. Kauppatieteiden maisterina hän teki 25 vuoden uran liike-elämässä, kunnes erinäisten vaiheiden jälkeen päätyi kokonaan hevosten pariin, Poni-Haan pitäjäksi vajaat kolme vuotta sitten. Hevosten taika pitää lujasti otteessaan.

- Ratsastus on harrastus, jossa syntyy ainutlaatuinen yhteys luontokappaleeseen ja luontoon. On hämmästyttävää, miten hyvinkin pienillä eleillä ihminen pystyy käsittelemään niin isoa eläintä. On aina hieno hetki, kun hevonen ja ihminen todella kohtaavat, saavat yhteyden puolin ja toisin.

Poni-Haassa kaikenikäisiä ratsastajia pienistä lapsista yli 70-vuotiaisiin. Yhteisöllisyys merkittävässä roolissa ratsastuskoulun toiminnassa.

- Me koemme, että olemme sosiaalinen yritys. Meillä on ihanat asiakkaat, superkivat työntekijät ja upeat hevoset. Nuorisotoiminta tosi tärkeä osa koulun toimintaa ja hevosten hoitamisen kulttuuri on meillä kunniassa. Ratsastaminen on vain puolet harrastuksesta, hevosten kanssa oleminen ja sosiaalinen ajan viettäminen tallin puolella on aivan yhtä tärkeää.

Hevosia on 25 ja poneja 18, ja ne ovat kaikki Rannalle yhtä rakkaita. 

- Jokaisella on ihan oma luonne ja persoonallisuus. Joku on vireä, toinen on rauhallisempi, yksi huumorintajuinen ja kolmas tosikko. On seurallisia ja pidättyvämpiä, nokkelia ja vähän hitaampia liikkeissään. Hevosten touhuja ja keskinäisiä suhteita on hauskaa ja mielenkiintoista seurata, Ranta sanoo.

Opettaja ja oppilas edustavat yhdessä
ratsastuskouluaan Kaivarin esteillä

Tuomarinkartanon Ratsastusopisto ja Poni-Haka lähettävät molemmat edustusratsukot Hevoset Kaivarissa -tapahtuman ratsastuskoulujen väliseen estekilpailuun. Se hypätään 80 ja 100 cm:n korkuisilla radoilla samalla hevosella, mutta toisen kierroksista ratsastaa opettaja ja toisen oppilas, yhteistulos ratkaisee. Mukaan on lähdössä kymmenen ratsastuskoulua.

Poni-Haasta haasteen ottaa vastaan ratsastuksenopettaja Petra Larni ja Tuomarinkylästä Kirsi Degerth-Moldováni, joka aloittaa syksyllä mastertason opettajan opinnot. Hänen esteratsukseen lähtee 11-vuotias ruuna Thunder Night eli kotoisemmin Väinö.

- Olen suorittanut sen kanssa opettajan esteopinnot ja myös kisannut. Väinö tekee lisäksi tunteja, ja yksi oppilaistamme lähtee kilpapariksi Kaivariin. Hän kilpailee myös aluetasolla ja tähtää ratsastuskoululaisten omiin mestaruuksiin, Degerth-Moldováni kertoo.

- Meillä on tunteja kaiken tasoisille, mutta tosi paljon oppilaita, jotka haluavat kilpailla, mihin myös kannustamme. Kun tähtää johonkin, se motivoi harjoittelemaan ratsastuksessa eri tavoin.

 Degerth-Moldováni kilpailee itse koulu- ja esteratsastuksessa.

- Haluan löytää radalla mahdollisimman hyvän fiiliksen. Onhan se ihan eri asia kertoa oppilaille mitä radalla tapahtuu, kun itse tietää miltä se tuntuu. Kilpailemisessa tarvitaan päätä pärjäämiseen, ei riitä, että on taitava ratsastaja.

Perheiden talli

Degerth-Moldovánin perhe on täynnä hevosihmisiä, ratsastuskoulu heillä on ollut vuodesta 1993. Koulua pitävät myös sisar Sirpa Degerth-Kaldi ja äiti Virpi Hurme. Unkarilainen puoliso Gyula Moldováni, tallimestari, on taitava ratsastaja ja hevostenkäsittelijä, ja lapset Leevi, 7, ja Annina, 9, seuraavat vanhempiaan kaviouralle. Tallissa on 32 hevosta ponia, joista 25 opetuskäytössä.

- Meillä käy myös useampi äiti ja tytär, jopa isoäiti, äiti ja lapsenlapsi perheinä ratsastamassa. Asiakkaat ovat parhaimmillaan olleet meillä yli 25 vuotta ja ratsastusta löytyy joka ikäiselle ja tasoiselle.

- Hevonen on elävä olento, jonka kanssa pitää olla täysillä hetkessä läsnä, siinä unohtuvat kaikki murheet. Kun löydät ratsailla sen oikean tunteen ja flow’n, se on ihan mahtavaa, sitä pitää saada lisää. Yhtäkkiä asiat menevät oikein ja hevonen on aivan yhtä kanssasi.

Kaivariin lähtee tallilta iloinen, iso joukko ratsastuksen ystäviä.

- Hevoset Kaivarissa on tapahtuma tosi kiva idea. Meiltä lähtee varmasti iso porukka paikalle kannustamaan. Oppilaissamme on aika pieni vaihtuvuus ja monista on tullut hyviä ystäviä. Meillä on hyvä yhteishenki, kaikki auttavat ja kannustavat toisiaan.