Hevoset Kaivarissa -tapahtuma oli ensimmäisenä vuotena jymymenestys, kun kävijöitä tuli kymmeniä tuhansia enemmän kuin tapahtumaan oltiin etukäteen odotettu. Tapahtuma keräsi hyvin kirjavaa yleisöä ja monen ikäistä kävijäkuntaa koko tapahtuman ajan, eikä ihmekään sillä ohjelmaa oli ihan kaiken ikäisille ja kiinnostuksen kohteesta riippumatta. Ja varsinkin hevosharrastajat, hevosista vastikään kiinnostuneet mutta myös hevosalan kokeneet konkarit saivat tapahtumasta paljon irti. Mutta mitä kaikkea kävijä saattoi odottaa Hevoset Kaivarissa -tapahtumalta vuonna 2017, ja millaista ohjelmaa tapahtuma loppujen lopuksi tarjosi kävijöilleen vuonna 2017. Muun muassa näitä kysymyksiä pohdimme tässä artikkelissamme Hevoset Kaivarissa 2017.

Kertaus: Hevoset Kaivarissa -tapahtuma 2017

Hevoset Kaivarissa -tapahtuma on tapahtuma, joka järjestettiin osana Suomi100 -tapahtumaa vuonna 2017 Helsingissä. Tapahtuma sai alkunsa Suomen itsenäisyyden juhlavuodesta, kun Suomen valtio täytti pyöreät sata vuotta vuonna 2017. Suomi 100 -juhlavuosi keräsi sisälleen lukuisan määrän erilaisia tapahtumia. Hevoset Kaivarissa 2017 -tapahtuma oli yksi harvoista virallisista hevostapahtumista, joita Suomen itsenäisyyden juhlavuotena saatiin kokea.
Hevoset Kaivarissa -tapahtuma keräsi vastoin odotuksia jopa 50 000 kävijää, joka nautti tapahtumasta täysin rinnoin. Hevoset Kaivarissa 2017 -tapahtuman ideana oli tuoda siis koko hevosalan kirjoa kaikelle kansalle. Sekä myös niille kaupungissa asuville, joilla ei välttämättä ole ollut juurikaan suurta kosketuspintaa hevosiin, saatika hevosiin liittyviin moniin eri aloihin.

Ohjelma: Hevoset Kaivarissa -tapahtuma 2017

Ohjelman puutteesta ei ainakaan voinut syyttää Hevoset Kaivarissa -tapahtumaa, kun se ensimmäistä kertaa järjestettiin vuonna 2017. Ohjelmaan panostettiin paljon, niin laadun kuin määrän puolesta. Koska tapahtuman ideana oli tuoda tavalliselle kansalle tutuksi koko hevostalouden kirjo ja siihen liitettäviä ulottuvuuksia, on tietenkin luonnollista, että ohjelmanumeroita ja spektaakkeleita mahtui kaksipäiväiseen tapahtumaan paljon. Myös sijainti Helsingissä mahdollisti sen, että yleisön ja kävijöiden joukkoon mahtui monenlaisia ihmisiä, joita kiinnostivat erilaiset asiat hevosiin ja hevosalaan liittyen.

Ohjelma lauantaina 20. toukokuuta 2017

Kaksipäiväinen ohjelma Hevoset Kaivarissa 2017 -tapahtumassa alkoi lauantaina 20. toukokuuta. Ohjelmaa riitti lauantaina aamusta iltaan, jotta mahdollisimman moni pääsisi tutustumaan suomalaiseen hevosten maailmaan ja kulttuuriin.
Ohjelma koostui karkeasti jaotellen erilaisiin näytöksiin, koulutuksiin ja kilpailuihin, joiden esiintyjät ja osallistujat päätettiin paljon etukäteen. Kutsukilpailuissa nähtiin esimerkiksi hevosia pienemmille poneille tarkoitettuja kisoja, kuten esteratsastuskilpailuja, eri koulujen välisiä esteratsastuksen kisoja, sekä kaupunkiravit lämminverisille hevosille.
Näytöspuolella lauantain ohjelma oli erittäin monipuolinen, sillä ohjelmassa oli niin perinteisten lajien näytöksiä kuin modernimpiakin ohjelmia. Moderneja lajeja lauantaina olivat esimerkiksi PoloCrosse, vikellys, Monte -ratsastus sekä ratsastusjousiammunta. Perinteisiä lajeja näytöksissä olivat kouluratsastus, kenttäratsastus, valjakkoajot sekä lännenratsastus. Lauantaina nähtiin myös työhevosten taidonnäytteitä vahvuuksistaan, kun esimerkiksi raskaiden valjakoiden eteen jalostetut, erirotuiset työhevoset pääsivät näyttämään taitojaan omassa näytöksessään lauantaina.

Ohjelma sunnuntaina 21. toukokuuta 2017

Sunnuntai oli kaksipäiväisen Hevoset Kaivarissa -tapahtuman viimeinen päivä, mutta siitä huolimatta se oli myös täynnä erilaista ohjelmaa. Kuten lauantaina, ohjelma sunnuntaille koostui pääosin näytöksistä ja kilpailuista, sekä pienemmistä ohjelmanumeroista, kuten eri-ikäisille suunnatuista ratsastushetkistä. Sunnuntain ohjelma erosi lauantain ohjelmasta eniten kuitenkin siinä, että sunnuntain ohjelmanumerot oli valtaosin omistettu suomenhevosille ja suomenhevosten ympärille liittyviin teemoihin – olihan Hevoset Kaivarissa 2017 -tapahtuma Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtuma.
Näytöksissä nähtiin esimerkiksi koulu- ja vammaisratsastuksen näytöksiä, työhevosia tehtävissään, vanhan ajan turnajaiset kuin myös perinteiseen tyyliin kulkevia ratsuväen ratsukoitakin. Kilpailupuolella sunnuntaina nähtiin paljon suomenhevospainotteisia kilpailuja, kuten estekilpailu ja kaupunkiravit suomenhevosten tyyliin. Sunnuntaina nähtiin myös islanninhevosille tarkoitettu passijuoksun kilpailu, sekä tapahtuman oma estekilpailu nimeltä Esteratsastuksen Kaivopuisto GP.