Suomessa asuu nykyään runsaasti ihmisiä, jotka eivät ole koskaan asuneet maalla tai edes taajamassa. Osa heistä ei jopa ole koskaan käynyt kaupungin ulkopuolella – tai ainakaan rehellisellä maaseudulla muualla Suomessa. Jotta suomalainen kulttuuri saadaan pidettyä luontoa ja maaseutuhistoriaa kunnioittavana, on tärkeää että myös kaupungistuneita suomalaisia muistutetaan maaseudun elämästä. Mutta miten kaupunkien asukkaat saadaan kiinnostumaan maaseudusta ja maaseudun arjen asioista? Yksi keino on tapahtumien järjestäminen – ja tarkemmin sanottuna tapahtumien järjestäminen kaupunkien ytimissä.

Hevoset ja helsinkiläiset – miten hevoset soveltuvat modernille 2010-luvulle?

Hevoset ovat olleet aina tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja historiaa. Nykypäivänä hevosten rooli niin maaseudun kuin kaupunkien asukkaiden arjessa on modernimpi: hevonen ei ole enää työväline, vaan useimmille rakas lemmikki, kotieläin tai harrastuskumppani. Hevosia tavataan toki työtehtävissäkin: hilpeyttä ja kunnioitusta herättävät niin Helsingin poliisin ratsuyksikkö kuin työkseen juoksevat ravihevosetkin. Äärimmäisen tärkeää työtä tekevät myös terapiatarkoitukseen käytetyt hevoset, joiden hoitamisesta ja joilla ratsastamisesta esimerkiksi traumatisoituneet ja vammautuneet henkilöt saavat apua. Hevosiin liittyvän kunnioituksen takia ne ovat todella hyvä teema kaupunkilaisille järjestettäviin tapahtumiin, joissa otetaan kosketuspintaa maatamme rakentaneille eläimille.
Helsingissä ratsastusta voi harrastaa monilla eri ratsastuskouluilla ja muilla talleilla: lähimmät tallit ovat sijoittuneet vain muutamien kilometrien päähän Helsingin keskustasta. Hevoset ja ratsastus ovat siis lähempänä helsinkiläisiä, kuin he välttämättä osaisivat odottaa.

Mitä Helsingissä järjestettävältä hevosteemaiselta tapahtumalta voi odottaa?

On ilmiselvää, että ensisijaisesti hevosteemaiselta tapahtumalta voi odottaa sitä itseään, eli hevosia. Monissa tapahtumissa hevosia on tuotu paikan päälle runsaasti, joten lähempään tutustumiseen on varmasti jokaisella halukkaalla mahdollisuus.
Erityisesti Helsingissä järjestettävältä hevostapahtumalta voi odottaa kasvatuksellista, mutta hauskaa jujua sisältävää otetta tapahtuman sisältöön. Tekemistä tapahtuman aikana on varmasti paljon, ja kaikki liittyy jollain tavalla hevosiin: aiheesta kiinnostuneet ja hevoshullut eivät varmasti jää tapahtuman tai tapahtumien ohjelman puolesta kylmäksi.
Helsinki on hyvä kaupunki niille, jotka ovat kiinnostuneita hevosten kanssa harrastamisesta. Suuren väkiluvun takia juuri Helsinkiin kannattaa järjestää näitä tapahtumia myös kansainvälisessä mittakaavassa.

Hevosia Helsingissä: Hevoset Kaivarissa -tapahtuma

Hevosia Helsingissä -tapahtuma on järjestetty ensimmäisen kerran vuonna 2017. Tapahtuma sai alkunsa Suomen juhlavuoden kunniaksi, kun Suomen valtio täytti 100 vuotta. Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda esiin erityisesti koko Suomen hevostalouden kirjo, nostaa esiin Suomen oman suomenhevosen tarinaa ja asemaa erityisesti historialliselta kannalta sekä nostaa yleisesti tietoutta hevosharrastamisesta Suomessa.
Tapahtuma oli menestys vuonna 2017: alun perin kävijämääräksi oli arvioitu noin 30 000 vierasta, mutta lopputulemana vieraita saapui vajaa 50 000 koko tapahtuman aikana. Tapahtumaan osallistui yli sata hevosta, jotka näyttivät taitojaan eri asioissa. Sen lisäksi ohjelmassa oli näytöksiä, kilpailuja, luentoja, ravilähtöjä sekä lukuisia muita hevosiin liittyviä mahdollisuuksia.

Muut Helsingin hevostapahtumat

Helsingissä on vuoden mittaan paljon muitakin aiheeseen sopivia tapahtumia kuin Hevoset Kaivarissa, mikä järjestettiin vuonna 2017. Hevosihmiset pääsevät nauttimaan teemasta Helsingissä esimerkiksi seuraavien ilmaisten ja maksullisten tapahtumien muodossa:

Helsinki International Horse Show

Klassinen hevosalan tapahtuman, joka kerää niin kotimaisia kuin kansainvälisiä vieraita seuraamaan hevosmaailman arvokisoja.

Helsinki Horse Fair

Suositut messut ovat hevosalan ihmisten kokoontumisajot.

Apassionata Show

Toinen klassinen hevosalan tapahtuma, jossa maailman taitavimmat hevoset ja niiden kouluttajat esittelevät vuosi vuoden jälkeen upeamman show’n yleisölle. Ohjelma ei ole kilpailu, vaan viihdyttävä ja lumoava kokonaisuus hevosten kanssa taiteilusta.

Pienemmät kisat ja tapahtumat

Monet yksittäiset ratsastuskoulut ja -tallit järjestävät pienempiä kisoja ja tapahtumia, joista he tiedottavat omilla kanavillaan. Halukkaiden kannattaa siis seurata Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun ratsastustallien viestintää.