Hevostapahtumia järjestetään Suomessa yllättävän paljon vuosittain. Hevostapahtumia järjestävät monet eri tahot, kuten Suomen suurin hevosalan yhdistys Hippos Ry, sekä pienemmät toimijat, kuten paikalliset ratsastustallit tai hevosenomistajat.
Hevosiin ja hevosten kanssa harrastettaviin lajeihin liittyvät tapahtumat keräävät yhteen niin eri alojen asiantuntijoita, kuin uusia aiheesta kiinnostuneita ihmisiäkin. Monet tapahtumat ovat olleet varsinaisia menestyksiä jälkikäteen mitattuna, ja samalla ne poikivat runsaasti lisää harrastajia alalle.
Suomessa yleisiä tapahtumia hevosiin liittyen ovat esimerkiksi erilaiset näyttelyt, näytökset ja kilpailut. Missä tapahtumia järjestetään, kuka niitä järjestää ja mitä erilaisissa hevosiin liittyvissä tapahtumissa voi tehdä? Muun muassa näitä kysymyksiä käsittelemme tässä artikkelissa.

Hevostapahtumien idea yleisesti

Hevostapahtumia on paljon erilaisia, ja ne on kohdistettu erityyppisille osallistujille, mutta ovat valtaosin avoimia kaikille kiinnostuneille kävijöille. Ensimmäinen tapahtumia toisistaan erottava tekijä on se, ovatko ne puhtaasti viihteellisiä vai tarkoitettu kilpailemiseen. Toinen erottava tekijä erilaisissa tapahtumissa on niiden koko: järjestetäänkö tapahtuma esimerkiksi Helsingin keskustassa tai ravikeskuksessa avoimesti kaikille, vai onko se erittäin pienelle yleisölle tarkoitettu tilaisuus, esimerkiksi kutsuvierastilaisuus tai muu yksityinen tapahtuma.
Esimerkki isosta ja huomiota herättävästä hevostapahtumasta oli vuonna 2017 järjestetty Hevoset Kaivarissa -tapahtuma, joka keräsi kävijöitä enemmän kuin järjestäjät etukäteen osasivat odottaakaan. Kun kävijöitä uskottiin tulevan noin 30 000, oli todellinen kävijämäärä melkein 50 000 ihmistä. Tapahtuman oli ennenkaikkea tarkoitus kerätä kaupunkilaisia hevoshulluja hevosten ja hevosharrastusten äärelle. Mutta myös muistuttaa hevosen asemasta nyky-yhteiskunnasta, sekä sivistää siitä, miten tärkeitä hevoset ovat olleet rakennettaessa nykyistä modernia yhteiskuntaa.
Hevostapahtumien idea voi olla myös puhtaasti olla urheilutapahtuma tai kilpailu. Hyvä esimerkki on Suomen tunnetuin hevosurheilulaji ravit, joka on myös yksi yleisimmin seurattuja ja pelattuja urheilulajeja Suomessa. Kaikista suurin ravitapahtuma Suomessa on Kuninkuusravit, jotka keräävät vuosittain katsomoihin jopa sata tuhatta ihmistä.

Mitä kaikkea hevostapahtumissa voi tehdä?

Kuten monet luontoon ja eläimiin, sekä urheiluun liittyvistä tapahtumista, myös useimmat hevostapahtumat ovat ulkoilmassa järjestettäviä tapahtumia. Jos ja kun tapahtuma järjestetään ulkoilmassa, antaa se paljon enemmän mahdollisuuksia ja avaruutta kävijöille tehdä erilaisia asioita. Siinä missä toiset haluavat viettää kaiken aikansa hevosten lähellä ihastellen, saattaa joku muu nauttia rauhassa olosta ja tarkkailla hevosia tapahtuman laitamilla. Saattaapa joku vaikka pelaa kasinopelejä puhelimella samalla, kun nauttii tilaisuuden atmosfääristä ja seurailee ympärillä olevia hevosia ja ratsastajia.
Hevostapahtumissa voi tietenkin myös itse osallistua näytöksiin ja kisoihin, jos on harrastaja tai jopa ammattilainen. Usein, mitä suurempi tapahtuma on, sitä aikaisemmin ohjelmanumeroiden tai kilpailun suunnittelu alkaa. Joten jos haluaa olla hevosen kanssa mukana, tulee toimia tarpeeksi aikaisessa vaiheessa. Oman ratsastuskoulun kautta voi kysyä mahdollisuuksia päästä eri tapahtumiin. Mikäli on oma hevonen omalla tallilla, kannattaa tehdä yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa esimerkiksi talutusratsastuksia koskien. Monet tahot ilahtuvat yhteydenotoista, jotka koskevat hevosia, sillä hevoset ovat hauska vetonaula moniin eri tapahtumiin.
Muutakin voi tehdä hevostapahtumissa, kuin van katsella muiden suorituksia, tai olla itse näyttämässä taitojaan huomion keskipisteenä. Monissa tapahtumissa on myös monenlaista pienempää tekemistä, kuten esimerkiksi keppihevosten tekemistä ja niillä leikkimistä, hevosvälineisiin tutustumista, erilaisia kojuja ja kilpailuja sekä muuta pientä puuhaa hevosiin liittyen. Usein tapahtumissa voi myös kokeilla vaikka omia ratsastustaitojaan, sillä monet paikalliset ratsastuskoulut haluavat saada ihmiset tutustumaan ratsastukseen enemmän.
Hevosalan tapahtumat ovat myös oiva paikka omien suhteiden ja verkostojen laajentamiseen, sillä monelle ihmiselle hevosten kanssa puuhastelu on rentouttavaa aikaa. Juttele siis rohkeasti muiden tapahtumaan osallistuvien henkilöiden kanssa, ja voit saada unohtumattomia tuttavia itsellesi., ja löytää jopa uuden harrastuksen hevosten parissa.