Hevostapahtumat ovat kieltämättä perinteisesti houkutelleet kävijöikseen vuosien mittaan nimenomaan hevosalasta ja itse hevosista kiinnostuneita ihmisiä, mikä ei sinänsä ole ihme. Ala kuin ala, ensimmäisenä liput varaavat fanit ja kovat harrastajat, jotka eivät jättäisi tapahtumaa väliin missään nimessä.
Tapahtumien yleisöjen joukossa on kumminkin aina moniin kenkiin sujahtavaa yleisöä. On niitä, jotka ovat tulleet omien verkostojensa, kuten puolisoiden tai kavereiden mukana tapahtumiin. Myös henkilöt, jotka eivät millään lailla ole koskaan kiinnostuneet alasta tai tapahtuman teemasta, ovat mukana tapahtumassa – ja sen takia on tärkeää, että tapahtumien järjestäjät ottavat huomioon myös ne, joilla ei ole etukäteen minkäänlaista tietoa tai taitoa alaan tai teemaan liittyen. Millaista ohjelmaa noviisit voivat odottaa hevosalan tapahtumissa? Lue tästä artikkelista lisää ohjelmasta, jota hevosalan tapahtumissa järjestetään myös niille, jotka eivät ole hevosalan konkareita- ja taitureita.

Oheistoimintaa

Jos ajatellaan ihmistä, joka tulee esimerkiksi hevosurheilijoille tarkoitettuun kilpailutapahtumaan vieraaksi, voi syitä vierailuun olla monia. Iso osa tällaisista vierailijoista on varmasti henkilöitä, joiden läheiset kilpailevat jossain ohjelmanumerossa, ja vierailija on tullut tukemaan ja kannustamaan omaa läheistään. Kannustusjoukoissa tällaisissa tapahtumissa oleminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että koko tapahtuman ajan tarvitsee odotella omalla paikalla odottamassa läheisen suoritusta. Tässä muutamia vinkkejä siihen, mitä ei-hevosihminen voi erilaisissa tapahtumissa tehdä:

  • Tutustu esiripun takana olevaan maailmaan.

Tämä on mielenkiintoinen vinkki, mutta heti ensimmäisenä pitää antaa varoituksen sana: jos et saa kulkulupaa valmistautumisalueelle, älä mene sinne. Joissain tapahtumissa kulku on kuitenkin vapaata niin sanotulla tallialueella, jossa voit rauhallisesti tutustua siihen, millaisia tukitoimintoja hevostapahtumien erilaisiin ohjelmanumeroihin valmistautuminen vaatii. Tämä vinkki sopii erityisesti niille henkilöille, jotka tutustuvat hevosalaan ja sen tapahtumiin ensimmäistä kertaa koskaan.

  • Tutustu hevosiin – jos saat luvan.

Tässä kohtaa on erityisen tärkeää, että ennen toteuttamista saat luvan tutustua tapahtumien päätähtiin eli hevosiin. Monet ihmiset kertovat mielellään omista hevosistaan ja niihin liittyvästä hoidosta, ruuasta ja valmentautumisesta – muista kuitenkin se, että tapahtumapäivät voivat olla stressaavia ja kiireisiä niin hevosten omistajille, ratsastajille, ohjaajille, ajajille kuin itse hevosille.

  • Valokuvaa tai videoi tapahtumaa omaksi iloksi.

Tämä vinkki toimii erityisesti niille, jotka toimivat jonkun ohjelmanumeron esiintyjän tai osallistujan taustajoukoissa. Hevostapahtumissa on paljon visuaalista viihdettä, ihan jo sen vuoksi, että hevoset ovat kauniita eläimiä. Runsas kuvamateriaali ja mahdollinen videokooste tapahtumapäivästä voi olla suurenmoinen yllätys ohjelmanumeroon osallistuneelle. Erityisesti video omasta suorituksesta ja siihen johtaneista toimenpiteistä voi tuntua kilpailijasta tai show’hun osallistujasta hienolta muistolta tapahtumasta, ja saat itsekin kokemusta kuvaajana.

Erilaiset ohjelmanumerot niille, jotka eivät ensisijaisesti ole kiinnostuneita harrastuneisuudesta hevosalalla

Edelliset vinkit antoivat paljon tietoa ja tekemistä niille, joita kiinnostavat erityisesti itse päätähdet tapahtumissa eli hevoset, mutta entä onko tapahtumissa tekemistä niille, jotka eivät halua tai välttämättä voi olla tekemisissä hevosten kanssa, esimerkiksi allergioiden takia? Tässä muutamia vinkkejä:

  • Osallistu kilpailuihin.

Melkein aina hevosalan tapahtumissa on hauskoja minikilpailuja ja -leikkejä, joihin voivat osallistua kaiken ikäiset ihmiset.

  • Pelaa raveissa pelejä oikealla rahalla.

Maltillisesti pelaaminen on hauskaa, kun osallistuu ravikisoihin Suomessa. Vaikka ei tietäisi mitään ravien termistöistä tai todennäköisyyksistä, on muutamalla eurolla veikkaaminen hauskaa – ja samalla voi vaikka tienata taskurahaa itselleen!

  • Nauti pienistä kojuista, joita löydät tapahtuma-alueelta.

Monissa hevosalan tapahtumissa on paljon pieniä myyntikojuja sekä pieniä kahviloita, joissa myydään erilaisia tavaroita. Tee siis pieni shoppailukierros, ja voit löytää itsellesi tai läheisellesi jonkun hauskan muistoesineen tai maukasta purtavaa tapahtuman ajaksi!