Oletko koskaan kuullut julkkishevosesta? Jopa Suomessa on monia kuuluisia hevosia, jotka ovat tulleet kansalle ja hevosihmisille tutuksi myös erikoisista syistä. Usein hevoset, ponit tai ratsukot tulevat kuuluisiksi poikkeuksellisen menestyksekkäästä kisamenestyksestä tai näyttelymenestyksestä, mutta myös urotyöt ja erikoiset tapahtumat saattavat tuoda hevosen, ponin tai ratsukon parrasvaloihin.
Erilaisissa tapahtumissa voi törmätä kuuluisiin hevosiin. Tapahtumia, jotka on dedikoitu hevosille ja hevosihmisille ja joissa voisi törmätä tahallisesti tai tahattomasti kuuluisiin hevosiin tai poneihin, järjestetään Suomessa useita vuoden mittaan. Ainutlaatuisesta tapahtumasta, joka petaa melkeinpä koko hevosharrastamisen kentän, on esimerkki vuonna 2017 järjestetty Hevoset Kaivarissa -tapahtuma, joka järjestettiin Suomen valtion itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Suomi 100 -juhlaa edustavan tapahtuman aikana yleisö pääsi tutustumaan moniin tuttuihin hevosalan asioihin, ilmiöihin ja tekijöihin.
Mutta ketkä ovat kuuluisia hevosia tai ratsukoita Suomessa? Mistä ne tai he ovat tulleet tunnetuksi? Lue tämä artikkeli, niin saat muun muassa näihin kysymyksiin vastauksia.

Suomen Kuninkuusravien voittajat ja ennakkosuosikit

Ei ole vaikea arvata, että kuuluisimmat hevoset Suomessa ovat melkein aina ravipiireistä. Ravit ovat Suomessa yleinen urheiluharrastus sekä yleisin kilpaurheilulaji hevosia koskien Suomessa. Ravikilpailu tarkoittaa siis monta eri lähtöä sisältävää enintään muutaman päivän kestävää kilpailua, joissa lämminveriset ja kylmäveriset hevoset juoksevat omina lähtöinään tietyn pituisen radan. Ravikilpailu juostaan nimensä mukaisesti ravi-nimisen askellajin mukaan.
Raveja on juostu Suomessa epävirallisesti jo 1800-luvulta alkaen, kun maanviljelijät ajoivat hevosvaunujensa kanssa leikkimielisesti kilpaa kotiin. 1900-luvulle tultaessa idea oli jo jalostunut viralliseksi kisailuksi, ja 1900-luvulla Suomeen oli jo syntynyt vahva ja vakaa ravikulttuuri. Raviurheilu on Suomessa edelleen hyvin suosittua urheilua, mikä osittain selittää sen, miksi raveissa kilpailevat hevoset ja ajajat ovat tunnettuja myös hevospiirien ulkopuolella. Tunnettuja ravureita ovat muun muassa Passionate Kemp, Golda Apache, Reipas ja Vokker.

Menestyneimmät ratsukot

Kun puhutaan kuuluisista hevosista, ei voi unohtaa kuuluisia ratsukoita. Ratsukoilla tarkoitetaan siis ratsastajaa ja hänen hevostaan, jolla kilpaillaan. Suomessa on useita kuuluisia ratsukoita, joita voi nähdä erilaisissa hevostapahtumissa, kuten näyttelyissä, näytöksissä ja kilpailuissa. Mutta keitä ovat nämä Suomen menestyneimmät ratsukot, joita eri tapahtumissa voi nähdä?

  • Piia Pantsu ja Ypäjän Karuso (sekä muut hevoset)

Piia Pantsu on yksi kuuluisimpia suomalaisia este- ja kenttärastastajia, jotka ovat menestyneet kansainvälisissä arvokisoissa. Ypäjän Karuso on yksi kuuluisimpia Piia Pantsun hevosia, mutta valitettavasti kuuluisuus tulee erityisesti ikävästä loukkaantumisesta, joka esti tiettyihin kilpailuihin osallistumisen. Muita Piia Pantsun käyttämiä kuuluisia hevosia ovat esimerkiksi Uppercut, Cyna ja Ypäjän Kolombia.

  • Kyra Kyrklund ja Matador II

Siinä missä Pia Pantsu on kuuluisa este- ja kenttäratsastuksestaan, on Kyra Kyrklund kuuluisa kouluratsastuksen taidoistaan. Yksi kuuluisimpia hevosia, joilla Kyra Kyrklund on ratsastanut uransa aikana, on musta ja karismaattinen ori Matador II, joka on äänestetty jopa kaikkien aikojen parhaaksi kouluratsastushevoseksi. Muita tunnettuja hevosia, joita Kyra on kisamenestyksissään käyttänyt, ovat esimerkiksi Edinburg ja Master.

Muita kuuluisia hevosia

Myös ravi- ja kilpailumaailman ulkopuolelta löytyy kuuluisia hevosia. Useimmat tähän muuhun kategoriaan kuuluvista hevosista ovat olleet osa jotain todella sankarillista tai todella viihdyttävää tapahtumasarjaa. Muita, kuin urheilevia kuuluisia hevosia ovat esimerkiksi:

  • Käthy

Käthy oli virallisesti Suomen marsalkka Mannerheimin viimeinen ratsu. Käthyllä oli monta lempinimeä, ja se oli ruotsalaista alkuperää oleva kookas tamma. Marsalkka Mannerheim valikoi ratsunsa tarkasti, ja Käthy läpäisi seulan erinomaisesti. Marsalkka Mannerheimin toiveen mukaan Käthy osallistui Mannerheimin hautajaisiin, ja eli elämänsä suhteellisen mukavasti loppuun saakka.

  • Andermann

Andermann oli Mannerheimin toinen hevonen. Andermann toimi marsalkka Mannerheimin hevosena ennen Käthy-hevosta.