Hevosaiheisia Harrastuksia

Hevoset ovat mahtavia ja jaloja eläimiä, joiden rauhanomainen olemus saa monet ihailemaan niitä. Vaikka hevostalleilla hevonen näyttää yleensä hyvin rauhalliselta ja varovaiselta, ovat ne esimerkiksi kilpailutilanteessa raudanlujia ja pelkäämättömiä eläimiä. 

Hevosia on aikojen saatossa käytetty liikkumiseen ja raskaiden kuormien liikuttamiseen sekä peltotöissä, mutta nykyään ne ovat yleisimmin mukana vain harrastustoiminnassa. Hevosella luonnossa ratsastaminen on rauhoittava kokemus ja useiden hevosharrastajien henkireikä arjen keskellä. 

Ratsastaminen

Ratsastusharrastus on yleistä varsinkin nuorten keskuudessa, mutta harrastus säilyy monen varttuessa tai kipinä ratsastamiseen herää uudestaan myöhemmällä iällä. Hevostalleilla harrastajat pitävät huolta hevosista ja se kasvattaa nuorten vastuuntuntoisuutta, kun he säännöllisesti auttavat näiden eläinten ruokkimisessa ja niiden puhtaanapidossa. Hevosten omistajat voivat vuokrata eläimiä ylläpitäjille jos heidän aikansa ei riitä niistä huolehtimiseen, jolloin muut saavat mahdollisuuden kokea minkälaista hevosen ylläpito on.

Ratsastusharrastuksen aloittaminen voi alkaa vierailemalla hevostalleilla, joita Suomessa on noin 16 000 ja niillä hevosia yhteensä noin 75 000. Suomessa hevoset jakautuvat keskimäärin seuraavasti rodun mukaan: 

  • 20 000 suomenhevosta
  • 25 000 lämminveristä ravuria
  • 20 000 ratsastushevosta
  • 10 000 ponia

Hevostalleilla voi tutustua hevosiin ja kiinnostuksen herätessä udella lähimmän ratsastuskoulun sijaintia. Ratsastuskoulua valitessa kannattaa ottaa huomioon ne tallit, joissa hevosia kohdellaan hyvin ja että esimerkiksi eläimen ikä on sopiva sillä ratsastamiseen eli 6-18 vuotias. Lisää ratsastuskoulun valitsemisesta linkin kautta hevostieto.fi.

Erilaiset hevoskilpailut

Hevosilla kisataan niin raviurheilussa kuin laukkaurheilussa ja usein kisoihin liittyy rahapalkinnot kisaajille, sekä lajin uhkapelaaminen jonka Suomessa järjestää Veikkaus. 

Suomen raviurheilun päärata on Vermo, jossa ravataan joka keskiviikko. Raveissa kisaavat omissa lähdöissään kylmäveriset ja lämminveriset ajajineen, jotka käyttävät kilpakärryjä.  Vermon ravirata sijaitsee osoitteessa Ravitie 1, Helsingissä ja siellä toimii myös ravikoulu, jossa kiinnostuneet voivat opetella käsittelemään ja ajamaan hevosia.

Laukkaurheilussa ratsastajat eli jockeyt ovat hevosen selässä toisin kuin raviurheilussa, jossa käytetään kilpakärryjä. Kilpailuissa parhaiten pärjäävät seuraavat rodut:

  • Englannintäysiveriset
  • Arabianhevoset
  • Angloarabihevoset
  • Quarterhevoset 
  • Useat eri lämminveriset hevoset

Keskipitkillä matkoilla parhaiten pärjäävät englannintäysiveriset, lyhyillä neljännesmailin matkoilla nimensä mukaisesti quarterhevoset ja pitkillä matkoilla taas arabianhevoset. Suomessa laukkaurheilussa ei kisata nykyään muutoin kuin näytösmielessä, mutta ennen toista maailmansotaa kisoja käytiin Suomessakin. 

Muita hevosaiheisia harrastuksia

Jos ratsastamaan lähteminen ei esimerkiksi kelin puolesta innosta voi hevosaiheisia harrastuksia etsiä kotisohvalta ja pelata hevosaiheisia pelejä netissä. Lue lisää pelaamisen mahdollisuuksista.

Yksi erikoisimpia hevosharrastuksia on poolo, joka on hevosen selästä pelattava maila- ja pallopelilaji. Perinteisessä poolossa on kaksi joukkuetta, joissa on kummassakin neljä pelaajaa kohtaa toisensa kentällä ja yrittää saada pallon vastustajan maaliin. Sisähalli- ja talvipooloa pelataan yleensä kolmen pelaajan joukkueissa ja isoilla kentillä talvipoolossa kamppaillaan neljän pelaajan joukkueissa. Lajia pelattiin ennen myös olympialaisissa vuoteen 1936 asti, ja talvipooloa on ehdotettu uudelleen vuoden 2022 talviolympialaisiin.